Naslovnica >> O župi

Naslovnica

O župi

Povijest župe
Područne crkve
Sveci i oltari
Sakralna baština
Župni ured
Sakramenti
Predviđeni radovi i projekti

Obavijesti

Crkveni zbor

Obiteljska zajednica

Krizmanici

Servisne informacije

Fotogalerija

Kontakt

Linkovi

Kako do nas?

Facebook

pogledajte raspored misa za ovaj tjedan

 

Liturgija

 

Mudre izreke

POVIJEST ŽUPE

 

1770. godine započela je gradnja crkve u Ravnoj Gori. Uz pomoć carice Marije Terezije, crkva je izgrađena 1774. godine. Donji dio crkve bio je zidan, a gornji drven. Župna crkva posvećena je sv. Tereziji Avilskoj koja se svetkuje 15. listopada.

Za drugog titulara crkve izabran je sveti Bartol apostol. Naime, 24. kolovoza 1778. godine (kada se i svetkuje sv. Bartol apostol) tuča je uništila sav urod u Ravnoj Gori i Ravnogorci su odlučili uzeti sv. Bartola za svog drugog zaštitnika.

1803. godine krenulo se s idejom da se u Ravnoj Gori osnuje samostalna župa. 1807. godine ta ideja je i ostvarena. Od tada, u Župu Ravna Gora spadaju Župna crkva sv. Terezije Avilske te Kapelica sv. Florijana u Kosi i Kapela sv. Antuna Padovanskog u Staroj Sušici.

Od 1823. do 1826. godine crkva je proširivana. 1899. godine crkva je bila u jako lošem stanju te je 1905. godine srušena.

Izgradnja nove, današnje crkve započela je 1905. godine prema nacrtima Hermanna Bollea, na temeljima drvene crkvice iz 1770. godine. Crkva je dovršena 1907. godine.

Od 1977. godine do danas napravljene su temeljite obnove u Župi Ravna Gora, odnosno obnovljena je Crkva sv. Terezije u Ravnoj Gori te Kapelice u Staroj Sušici i Kosi.